Goed kan altijd beter

02-11-2017 ‘Zilveren’ René Sprengers verrast door collega’s

‘Zilveren’ René Sprengers verrast door collega’s

Deel dit met jouw netwerk

Wat hebben jullie nu weer gedaan!, leek René Sprengers te denken. Hij wist op woensdagmorgen 1 november niet goed wat hem overkwam toen hij door de mensen van Bax Metaal ineens in een zilveren colbertje werd gehesen. ‘Ook na 25 jaar kan goed altijd beter’ stond erop. Werkplaatschef René, getrouwd en vader van een dochter (19) en een zoon (16), was op die dag precies 25 jaar in dienst van het bedrijf. En hij is de enige die kan zeggen dat hij er langer is dan de baas zelf, Anton Bax. Hij werkte namelijk 10 van de 25 jaar voor diens vader, Frans, toen het bedrijf nog in Westerhoven zat.

Dat waren nog ‘andere tijden’. Waar Bax Metaal nu zo’n 100 medewerkers kent, was René 25 jaar geleden de 3e kracht. “Bij het bedrijf waar ik daarvóór als lasser aan de gang was, werd het werk eentonig. Ik wilde mezelf verder ontwikkelen en alles kunnen: draaien, zetten, lassen, boren, uitslagen maken, alle disciplines die bij plaatbewerking horen. Daarom ben ik in 1992 overgestapt.”

 

Behulpzaam en hart voor de zaak
Gaandeweg de uitbreiding van het bedrijf groeide René door naar zijn huidige chefsfunctie. “Ik zorg er in die rol voor dat de mensen met de juiste dingen bezig zijn en dat de kwaliteit en levertijd van de producten in orde zijn. Dus ik ben heel gericht op de productiestroom. En daarnaast bekommer ik me natuurlijk om mijn medewerkers. Ik werk hier met jonge en oudere mensen die een verschillende mate van begeleiding nodig hebben.” Wat voor chef ben je? Ik ben behulpzaam en kan met iedereen goed opschieten. Natuurlijk valt er soms wel eens een woord, maar als er iets is, praat ik dat altijd uit, met wie ook. Ik vind dat je na elk akkefietje, in het weekend weer een pilsje met elkaar moet kunnen drinken. Van nature ben ik opgeruimd, heb een positieve instelling. En ik ben zeker ook in voor een geintje af en toe. Hard werken, maar op zijn tijd ook lachen.”

En wanneer heb je voor jezelf een goede dag? “Als het lekker loopt en er flow zit in de productie. En als ik ervaar dat mensen hart hebben voor de zaak, flexibel zijn, mee aanpakken. Die spirit hebben we hier wel, die medewerkers zoeken we ook: ervoor gaan!”

 

25 jaar van constante innovatie
Wat is voor jou het sleutelwoord in 25 jaar Bax Metaal? “Als ik vanuit mijn zilveren colbertje terugkijk, zie ik constant beweging in het bedrijf. ‘Vooruitstrevend’ is het juiste woord. En dat zit niet alleen in de technologische vooruitgang, maar in alles. Neem een vergaderkamertje. Denk maar niet dat dat 20 jaar hetzelfde blijft. Dat afwisselende maakt het leuk om hier te werken.”

Dus als je vernieuwing wilt, hoef je het niet elders te zoeken? “Nee, ik vind Bax Metaal absoluut het modernste bedrijf in de regio.” Dan heb je het toch vooral over technische innovatie? “Ja, vraag me bijvoorbeeld niet meer om zelf te lassen. Ik kan de huidige generatie lasmachines niet meer bedienen, ik weet alleen hoe ze aan en uit moeten. Maar voor mij persoonlijk vind ik het belangrijkste innovatieproces in de afgelopen 25 jaar de invoering van de lean-filosofie. Dat heeft de aard van mijn werk veranderd.”

In welke zin? “Nou, voorheen zag ik mezelf meer als brandweerman die rondrende om logistieke brandjes te blussen. Dat kwam onder meer doordat de lasersnijder constant produceerde, of het nu onderdelen waren voor directe of voor latere orders. Daardoor stapelde de voorraad plaatdelen zich op en waren we veel aan het zoeken. Met de lean-aanpak verloopt het logistieke proces nu gestroomlijnd. De lasersnijder maakt voorraad voor twee, maximaal drie dagen. Dat geeft rust en er ontstaat flow omdat het veel beter doorloopt. Vanuit dat overzicht zie je ook beter waar er eventuele bottlenecks ontstaan, zodat je direct kunt ingrijpen. Door die lean-aanpak hebben we wel 30 uur zoekwerk kunnen elimineren. Dus innovatie zit echt in het DNA van het bedrijf. Zelfs in de bedrijfskleding dus… want zo’n zilveren colbertje is ook weer nieuw voor mij, haha.”